Museum
Kwartier
Heiloo

Winterstoom en Toverlantaarns

Toverlantaarn Museum

Op zondag 29 december verzorgt een ‘lantaarnist’ van het Toverlantaarn Museum Heiloo sprookjesachtige voorstellingen in het bezoekerscentrum van het Nederlands Stoommachinemuseum. Hij gebruikt een authentieke toverlantaarn uit 1880 en vertelt verhalen en geeft uitleg. De voorstelling duurt 45 minuten en is geschikt voor alle leeftijden.

Meer informatie op stoommachinemuseum.nl

www.toverlantaarnmuseum.nl

Workshop kaarsen maken van bijenwas

Archeologisch Museum Baduhenna

Onder begeleiding van een vrijwilliger kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar een kerstkaars maken van bijenwas, zoals ze dat eeuwen geleden ook deden. De ouders krijgen in de tussentijd een rondleiding door het museum. 

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via communicatie@baduhenna.nl

www.baduhenna.nl

3 Landgoederen wandeling op Tweede Kerstdag

Historisch Museum Heiloo

Op donderdag 26 december houdt de Historische Vereniging haar befaamde 3 Landgoederen-wandeling. Al wandelend met een gids kunt u interessante weetjes consumeren over de prachtige landgoederen van Heiloo. Met ergens onderweg een intermezzo op een bijzondere plek. Een betere besteding van Tweede Kerstdag is er in onze ogen niet ;-).

De start is om 13.30 uur vanaf het museum. Deelname kost 5 euro, aanmelden hoeft niet.

www.hvheiloo.nl

ZuiderZeelicht

Toverlantaarn Museum

Bezoek tussen 13 december 2024 en 5 januari 2025 het Zuiderzeemuseum voor de nieuwe editie van Zuiderzeelicht. Wandel ’s avonds door sfeervol verlichte straatjes en beleef een spannend verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm. Hier wordt ook een authentieke toverlantaarn uit 1880 van het Toverlantaarn Museum Heiloo gebruikt.

www.toverlantaarnmuseum.nl

Vuur van verandering

Archeologisch Museum Baduhenna

In aansluiting op de grote overzichtstentoonstelling “Bronstijd; Vuur van verandering” in het RMO Leiden organiseert Archeologisch museum Baduhenna een lezing en een wandeling met als thema Bronstijd. 

Tijdens de lezing op 17 november om 15.00 uur vertelt Luc Amkreutz, de mede samensteller van de tentoonstelling meer over deze bijzondere tijd. Toegang is gratis, donatie gewenst en aanmelden verplicht.

Tijdens de wandeling op zaterdag 23 november om 10.30 uur wandelt u met de gids door de wijk Zuiderloo naar de plekken van de archeologische vondsten uit de bronstijd. Kosten €5,-, aanmelden verplicht.

Aanmelden via communicatie@baduhenna.nl. 

www.baduhenna.nl

Literaire avond met Jan van der Winden

Verhalenkamer Willibrodus

Op woensdagavond 20 november bent u van harte welkom voor een avond met Jan van der Winden, onze derde gast van dit seizoen: Jan legde zijn fascinerende, heftige, maar ook inspirerende levensverhaal vast in zijn boek Gekke Jantje.

www.verhalenkamerwillibrodus.nl

Oude handelsroutes bij Baduhenna

Archeologisch Museum Baduhenna

Jacoba-kannetjes uit Duitsland, een Romeinse munt uit Italië en vuurstenen sikkels uit Scandinavië—stel je voor welke reizen deze archeologische voorwerpen hebben afgelegd voordat ze hier, in Heiloo, onder onze voeten werden gevonden!

In een tijdelijke tentoonstelling, te bezoeken tot eind november, volgen we het spoor van deze bijzondere voorwerpen uit de bronstijd. Met behulp van oude kaarten reconstrueren we de routes die ze hebben afgelegd.

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, waaronder een speciale fotospeurtocht door het museum, waarmee ze de voorwerpen en hun herkomst kunnen ontdekken.

www.baduhenna.nl

Falkland speelt in Historisch Museum

Historisch Museum Heiloo

Acteurs van Falkland brengen binnenkort een aantal eenakters in het Historisch Museum Heiloo. Op zaterdag 5 oktober spelen ze De vergadering en Pensioen. Op zondag 13 oktober staan Zegt u het maar en What’s in a name op de planken. De reeks sluit op zondag 3 november af met Praatjesmakers en De toespraak. Bezoek ook de tentoonstelling "100 jaar Falkland". Toegang tot zowel het museum als de voorstellingen is gratis en reserveren is niet nodig.

www.hvheiloo.nl

Open Monumenten Dagen

Archeologisch Museum Baduhenna

Tijdens de Open Monumentendagen op 14-15 september is Archeologisch Museum Baduhenna in Heiloo geopend van 11.00-16.00 uur, met een tentoonstelling over historische handelsroutes en archeologische vondsten. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten en is er een speciale foto speurtocht door het museum om de voorwerpen en hun herkomst te ontdekken. Toegang is gratis.

www.baduhenna.nl

Bij het verdiepen van een grote waterkuil bij een van de laatste opgravingen werd een bijzonder voorwerp aangetroffen. Het is een dissel gemaakt van bot van een noordkaper, een walvissoort. Gebruikssporen laten zien dat het intensief is bewerkt en gebruikt. Het werktuig is niet gebruikt om mee te hakken maar waarschijnlijk voor het bewerken van plantaardig materiaal, zoals vezels. De dissel is nu te bewonderen in het Archeologisch museum Baduhenna.

www.baduhenna.nl

Leuk voor kinderen en ouders

Toverlantaarn Museum

Ontdek elke zaterdagmiddag van 13:00 tot 16:30 uur de wereld van het Toverlantaarn Museum in Heiloo. Leuk voor kinderen en ouders. Volg een rondleiding, ga op speurtocht en teken lantaarnplaten. Jouw tekening wordt geprojecteerd in een authentieke toverlantaarn uit 1880, en je vertelt je eigen verhaal erbij. Bekijk ook een voorstelling met handgeschilderde lantaarnplaten uit 1860. Een magische, historische ervaring voor jong en oud!

www.toverlantaarnmuseum.nl

Nationale Archeologie Dagen

Archeologisch Museum Baduhenna

Bij Archeologisch Museum Baduhenna Heiloo is veel te doen. Wandel met een gids door Zuiderloo en ontdek de geschiedenis van de strandwal. Bewonder vondsten uit 100 jaar archeologisch onderzoek en kunstwerken in de tentoonstelling "Kunst uit scherven". Graaf mee op het veld en voel je een dag archeoloog. Het museum is geopend op zaterdag 15 juni van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

www.baduhenna.nl

Willem Kloos: ‘Infernale Impressies’ vanaf 14 mei

Verhalenkamer Willibrodus

De dichter/schrijver Willem Kloos (1859-1938) was in zijn beste jaren het boegbeeld van de Beweging van Tachtig, die vernieuwing nastreefde van de gezapige literatuur van die tijd. En vooral dankzij Kloos is dat aardig gelukt. Van hem is de beroemde uitspraak: ‘Kunst is de aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie.’ Kloos was een bevlogen dichter van sonnetten en daarnaast een felle literaire criticus in het mede door hem opgerichte tijdschrift De Nieuwe Gids.Helaas brachten een liefdeloze jeugd en bittere teleurstellingen in vriendschappen hem mentaal en fysiek aan de rand van de afgrond met als enig houvast de drankfles. Midden jaren 1890 leidde dit tot meerdere opnames. De laatste duurde bijna een half jaar en tijdens die maanden schreef hij zijn fameuze Infernale impressies, zeven sonnetten met schrijnende observaties van zichzelf en zijn medepatiënten. Om deze sonnetten draait de tentoonstelling in de Verhalenkamer. Te zien vanaf dinsdag 14 mei.

www.verhalenkamerwillibrodus.nl

Wat Gaan We Doen?

Ook dit jaar staat het Museumkwartier weer vermeld in het Wat Gaan We Doen magazine. Samen met vele andere leuke activiteiten voor iedereen die de regio wil verkennen en alle bijzondere plekken wil ontdekken.

Portret van mijn moeder

Historisch Museum Heiloo

Toneel Falkland voert zaterdag 4 mei in de filmzaal van het Historisch Museum de première op van het stuk ‘Portret van mijn moeder’. Het is geschreven door Martine Faber en wordt gespeeld door Marianne Rutgers. Mensen van het honderdjarige Falkland hebben dit georganiseerd als afscheidscadeau, omdat ze eind van dit jaar genoodzaakt zijn te stoppen.

www.hvheiloo.nl

Kunst uit scherven

Archeologisch Museum Baduhenna

De cursisten van cultuurcentrum De Blauwe Schuit laten zien dat archeologische scherven niet alleen gereconstrueerd kunnen worden tot potten en schotels, maar ook inspiratie bieden voor schilderijen en tekeningen, zoals te zien is in de speciale tijdelijke tentoonstelling 'Kunst uit scherven'.

www.baduhenna.nl

Expo trouwfoto’s in Historisch Museum

Historisch Museum Heiloo

Wat begon als een klein, spontaan idee groeit langzamerhand uit tot een groot succes: de mini-expo rond trouwfoto’s in het oude Raadhuis dijt steeds verder uit. 

www.hvheiloo.nl

125 jaar Eensgezindheid

De Heilooër muziekvereniging Eensgezindheid laat al 125 jaar de meest prachtige klanken horen. Voor de Historische Vereniging Heiloo een mooie reden om de historie uit te pluizen en er een tentoonstelling aan te wijden.

Lezing: "Buitenplaats Vrieswijk te Heiloo",

Archeologisch Museum Baduhenna nodigt u uit voor de lezing "Buitenplaats Vrieswijk te Heiloo", op zondag 26 november om 15.00 uur in de filmzaal van Historisch museum Heiloo op Landgoed Willibrordus.

Waterputten van Heiloo

Bij archeologisch onderzoek worden zij regelmatig ontdekt; de waterputten van Heiloo. Het zijn bijzondere putten, met plaggen, met een houten bekisting of een stenen opbouw. Een bewijs dat er vanaf de bronstijd al mensen woonden op de strandwal. In de nieuwe expositie “Waterputten van Heiloo” in museum Baduhenna staan nu drie putten opgesteld in het landschap uit de middeleeuwen. Kom kijken en stap terug in de tijd!

Geschiedenis Willibrordus stichting

Vanuit het voormalige Museum Willibrordus zijn een aantal objecten overgebracht naar de Verhalenkamer. Daar geven ze een goede indruk van het reilen en zeilen van deze psychiatrische inrichting.

Sarcofaag van Heiloo

Na vele omzwervingen is deze sarcofaag uit ca 1100 weer terug in Heiloo en te bewonderen in het Historisch Museum Heiloo.

Bronzen hielbijl

Deze bronzen hielbijl is gevonden in de wijk Zuiderloo. Een van de vele sporen van menselijke bewoning in de bronstijd in dit gedeelte van Heiloo.

Japanse Furo toverlantaarn

Toverlantaarn Museum

Deze Japanse of Furo toverlantaarn is, in deze uitvoering, de enige op de wereld en is onderdeel geweest van de bruidschat van prinses Kishyu, uit de laat Edo periode (1850-60). De lak is traditioneel Japans lakwerk uit die periode.

www.toverlantaarnmuseum.nl

Tijdlijn van Heiloo

In de grote zaal van het Historisch Museum Heiloo wordt de tijdlijn van Heiloo vertoond. Aan de hand van prenten, documenten, en bewegende beelden is de geschiedenis te zien, vanaf de achtste eeuw tot het midden van de twintigste eeuw.

Waanzin in de wereldliteratuur

Verhalenkamer Willibrordus voert haar bezoekers langs de vele verhalen over het verleden en het heden van de psychiatrie.



Een paradijs aan scherven

Het begon met een verzameling scherven gevonden op het Landgoed Ter Coulster. Een scherf met de afbeelding van Eva sprong eruit en toen begon het puzzelen en lijmen. Deze Adam en Eva schotel van Noord-Hollands slibaardewerk dateert uit ca 1610.

Handgeschilderde kunstwerkjes op glas

Toverlantaarn Museum Heiloo

Ga terug in de tijd van voor dat film bestond met deze zeldzame en unieke projectie platen uit de periode 1730 tot 1850.