Museum
Kwartier
Heiloo

Waterputten van Heiloo

Archeologisch Museum Baduhenna

Bij archeologisch onderzoek worden zij regelmatig ontdekt; de waterputten van Heiloo. Het zijn bijzondere putten, met plaggen, met een houten bekisting of een stenen opbouw. Een bewijs dat er vanaf de bronstijd al mensen woonden op de strandwal. In de nieuwe expositie “Waterputten van Heiloo” in museum Baduhenna staan nu drie putten opgesteld in het landschap uit de middeleeuwen. Kom kijken en stap terug in de tijd!

Geschiedenis Willibrordusstichting

Verhalenkamer Willibrordus

Vanuit het voormalige Museum Willibrordus zijn een aantal objecten overgebracht naar de Verhalenkamer. Daar geven ze een goede indruk van het reilen en zeilen van deze psychiatrische inrichting.

Sarcofaag van Heiloo

Historisch Museum Heiloo

Na vele omzwervingen is deze sarcofaag uit ca 1100 weer terug in Heiloo en te bewonderen in het Historisch Museum Heiloo.

Deze bronzen hielbijl is gevonden in de wijk Zuiderloo. Een van de vele sporen van menselijke bewoning in de bronstijd in dit gedeelte van Heiloo.

Japanse Furo toverlantaarn

Toverlantaarn Museum Heiloo

Deze Japanse of Furo toverlantaarn is, in deze uitvoering, de enige op de wereld en is onderdeel geweest van de bruidschat van prinses Kishyu, uit de laat Edo periode (1850-60). De lak is traditioneel Japans lakwerk uit die periode.

Tijdlijn van Heiloo

Historisch Museum Heiloo

In de grote zaal van het Historisch Museum Heiloo wordt de tijdlijn van Heiloo vertoond. Aan de hand van prenten, documenten, en bewegende beelden is de geschiedenis te zien, vanaf de achtste eeuw tot het midden van de twintigste eeuw.

Waanzin in de wereldliteratuur

Verhalenkamer Willibrordus

Verhalenkamer Willibrordus voert haar bezoekers langs de vele verhalen over het verleden en het heden van de psychiatrie.

Een paradijs aan scherven

Archeologisch Museum Baduhenna

Het begon met een verzameling scherven gevonden op het Landgoed Ter Coulster. Een scherf met de afbeelding van Eva sprong eruit en toen begon het puzzelen en lijmen. Deze Adam en Eva schotel van Noord-Hollands slibaardewerk dateert uit ca 1610.

Handgeschilderde kunstwerkjes op glas

Toverlantaarn Museum Heiloo

Ga terug in de tijd van voor dat film bestond met deze zeldzame en unieke projectie platen uit de periode 1730 tot 1850.